top of page

Uit "van Toeten & Blazen, harmonieën, fanfares en brassbands op Walcheren"

Truus Wight

Kapellen & Ensembles

100 jaar Vlijt & Volharding

Door de jaren heen zijn er diverse boerenkapellen, ensembles en gelegenheidsgroepen gevormd bestaande uit muzikanten die ook graag in een kleiner gezelschap musiceren. De optredens variëren van dweiloptredens, evenementen en feesten tot het muzikaal ondersteunen van kerkdiensten en alles daartussen. Een greep uit de groepen door de jaren heen: 
Gelegenheidsband the Coldstars – ca. 1950

In de jaren 50 verzorgde de gelegenheidsband ‘The Coldstars’ feestelijke muziek. Op de foto v.l.n.r.: Jo van Wallenburg, Piet Joosse, Jan Cevaal, Piet van Soelen, Bram de Pagter, Bram van Wallenburg. 

Copper & Brass – ca. jaren 60 - 2000

Copper & Brass is eind jaren 60 opgericht en diende decennialang met name als dweilband tijdens carnaval, op braderieën of tijdens andere evenementen in Souburg en (ver) daarbuiten.

 

Vanaf het prille begin wordt er door de leden eigen muziek geschreven voor Copper & Brass, als aanvulling op het aangeschafte materiaal. In 1971 schrijft Ronnie de Rooij zelfs een mars met titel ‘Copper & Brass’, tijdens een verblijf in Amerika. Vanaf eind jaren 80 wordt een groot deel van de muziek geschreven door huiscomponist Bunu Hiç Kimse Bilmiyor, waaronder de later befaamde potpourri’s met hits als ‘Juffrouw Toos’, ‘De meeste dromen zijn bedrog’ en ‘No No’. 

Het Souburgs Koperkwintet – 1986 – 1996

Het Souburgs koperkwintet bestond uit vijf muzikanten van V&V die in de tien jaar dat ze samen speelden zowel binnen als buiten Zeeland bekendheid hadden.

 

Foto v.l.n.r.: Henk Kramer, Bart Vader,Kees Kramer, John Prevoo, Alco Bouwense.


 
De Braybent – 1996 – ca. 2010

Halverwege de jaren 90 brak het tijdperk van de Braybent aan. De Braybent is in 1996 opgericht doorenkele jonge Vlijtleden die tevens bij elkaar op de middelbare school zaten. Naamgever van de ‘bent’was Jeroen de Bree, die sopraansax speelde en tevens de muzikaal leider was.

De Braybent – New generation – ca. 2005 - 2010

Een aantal jaren na het laatste optreden van de originele Braybent, vonden een aantal jongemuzikanten het tijd om deze feestband nieuw leven in te blazen. Omstreeks 2005 werd Braybent –New generation opgericht. Aangezien er geen De Bree meer meespeelde, werd Daniël Vader, die in de nieuwe Braybent de rol van sopraansaxofonist en leider had, tot Fakebray benoemd. Dankzij het jeugdige karakter van de Braybent werden zaken als volume en ludieke grappen soms meer gewaardeerd dan hoogstaand spel. Ondanks (of misschien dankzij) deze eigenschappen was de Braybent heer en meester in het bouwen van een feestje. 

Diverse pieten- en kerstmannenbands door de jaren heen

Vlijt & Volharding speelt al sinds oudsher een grote rol bij het Sinterklaasfeest in Souburg. Jarenlang haalde de fanfare de Sint binnen en liep voor Sinterklaas uit bij de intocht van de Goed Heiligman. Daarbij verleende een groep Pieten met sterke banden met V&V regelmatig muzikale ondersteuning bij diverse kleinere Sintvieringen of liep de Pietenband tijdens Sinterklaastijd door Souburg om het winkelend publiek te entertainen. 

Later in december, wanneer de Sint weer terug naar Spanje was, werden de kerstmannenpakken en kerstmuziek uit de kast getrokken om de Souburgers met welbekende kersthits helemaal in kerstsferen te brengen. 

Ensemble Quatorze - 2015-heden

In 2015 werd er een nieuw ensemble gevormd met het idee om op serieus niveau klassieke (fanfare)muziek te combineren met andere muziekstijlen en zo een vernieuwend concept neer te zetten.

Ensemble Quatorze, bestaande uit veertien muzikanten, speelde niet alleen met muzikale stijlen, maar deed in bescheiden mate ook aan muziektheater en verkleedpartijen tijdens de optredens. Zo stonden er op momenten piraten, kikkers en een ezel op het podium en vermengde het ensemble in het afwisselende repertoire stijlen als klezmer, pop, Bach en metal. Meer weten over Quatorze? Klik hier! 

De Woody's - 2016 - heden

De Woody’s is het eerste geheel vrouwelijke ensemble in de geschiedenis van Vlijt, en bestaat uit vier saxofonisten en 1 slagwerker. Het saxofoonkwintet speelt een zeer afwisselend repertoire op uiteenlopende locaties, waaronder privéfeestjes, in tuincentra, diverse festivals (de KadeParade, Eindeloos Eiland Festival, City of Dance) en ter ondersteuning van de lopers van de Zeeuwse Kustmarathon. Een enkele keer wordt de Woody’s aangevuld met zangeres Willo. Meer weten over de Woody’s? Klik hier!


Met een boerenkapel met de naam Copper & Brass voor braderieën, de jaarlijkse Vijvervreugdtocht en – als Pietenorkest – in de Sinterklaastijd. Met het Souburgs koperkwintet, vijf topmuzikanten die in de tien jaar dat ze samen speelden zowel binnen als buiten Zeeland bekendheid hadden.

Kapellen & Ensembles
bottom of page