top of page
1981 - 60 Jarig Jubileum_edited.jpg

100 jaar Vlijt & Volharding
 

De oprichting

Midden in de dorpskern van Oost-Souburg ligt de oude burg. De ingang is aan de Karolingenbaan. De houten palissade, het stukje gracht en de wal rondom de burg geven een indruk van de omvang van de burg die ooit is gebouwd om de Vikingen het hoofd te kunnen bieden.

Fanfare

In 1929 ging Vlijt & Volharding voor het eerst op concours. Het was een voorzichtig begin, in de vierde afdeling, maar het leverde wel een eerste prijs op. Het volgend jaar werd het concours ingezet in de derde afdeling en ook hier werd de eerste prijs behaald. Twee jaar later volgde de tweede afdeling en weer twee jaar daarna de eerste afdeling.

Jeugdorkest

Op 4 december 1958 vindt de oprichting van het jeugdorkest plaats, dat ook onder leiding van Van Wallenburg staat. De opleiding van de leerlingen komt voor een groot gedeelte in handen van Piet Joosse.

Van drumband tot slagwerkensemble

Als op maandag 3 juni 1963 het 41ste muziekconcours in Souburg wordt gehouden, worden voor de taptoe 's avonds De Trommelaere van Roosendaele uitgenodigd. Nog datzelfde jaar besluit Vlijt & Volharding een drumband op te richten.

Kapellen & Ensembles

Met een boerenkapel met de naam Copper & Brass voor braderieën, de jaarlijkse Vijvervreugdtocht en – als Pietenorkest – in de Sinterklaastijd. Met het Souburgs koperkwintet, vijf topmuzikanten die in de tien jaar dat ze samen speelden zowel binnen als buiten Zeeland bekendheid hadden.

De allerjongsten

Tot slot waren er de allerjongsten, die op een speelse manier maar wel intensief kennismaakten met de muziek via de blokfluit. Sommigen zijn nog maar net 6 jaar, anderen een of twee jaar ouder als ze beginnen.

Dirigenten

In de afgelopen 100 jaar zijn meerdere dirigenten de revue gepasseerd. Klik hier voor een overzicht van de dirigenten van de fanfare en het jeugdorkest van 1921 tot 2021.

Lees meer
Albert-John Vervorst 2003.jpg
bottom of page